• Altcoins kunnen een interessant alternatief zijn voor investeren in bitcoin.
  • Veel alternatieve munten en andere tokens maken gebruik van het ethereum-netwerk.
  • Het aankopen van dit soort ERC20-tokens is relatief eenvoudig, maar kan duur uitpakken door de transactiekosten.

“Compleet waardeloos”, noemt bitcoin-scepticus David Gerard de zogenoemde ‘altcoins’ in een interview met CNET.

Volgens Gerard zijn de munten door de bank genomen “nutteloos, zelfs afgemeten aan de standaard die bitcoin heeft gezet”.

Maar ook enthousiastelingen wijzen op de vele gevaren bij het investeren in onbekendere cryptomunten. In hetzelfde artikel wijzen zij op onduidelijkheden die er vaak zijn over de technologie, de voorkomende oplichterspraktijken, maar ook over de schat aan mogelijkheden.

Na de opmars van de dogecoin begin dit jaar zijn veel investeerders enthousiast op zoek naar dat soort kansen. Munten die in korte tijd wel 30, 40 of 50 keer over de kop gaan. Dat is soms een ware achtbaan.

Maar: tussen alle chaos en speculaties blinkt er ook cryptogoud tussen de alternatieve munten, de altcoins. Tijd om een kijkje te nemen bij het investeren in alternatieve munten op de ethereum-blockchain, zogeheten ERC20-tokens.

Wat zijn ERC20-tokens?

Er is een belangrijk verschil tussen ERC20-tokens en bekende cryptovaluta als de bitcoin. Waar de bitcoin draait op een eigen blockchain, zijn ERC20-munten gebouwd op de blockchain van ethereum. Dat is een bewezen en direct bruikbaar platform, zodat het uitvinden van nieuwe cryptostandaarden overbodig is.

ERC20 staat voor Ethereum Request for Comment 20, maar dat kun je direct weer vergeten. Het belangrijkste is dat het een set van afspraken voor de verbetering van het ethereumnetwerk is, waardoor deze tokens onderling relatief makkelijk te verhandelen zijn. De transacties maken gebruik van ethereum-adressen en de functionaliteit van dit netwerk.

Lees ook: Handelen op het ethereum-netwerk: dit moet je weten over ‘gas fee’ en ‘gas price’

Veel van dit soort tokens zijn opgezet met een bepaald gebruik in gedachten. Ze zijn bedoeld voor transacties binnen een bepaalde industrie of vertegenwoordigen bijvoorbeeld een waarde van een bedrijf. Desondanks zijn er ook veel munten die in de praktijk puur speculatief lijken te zijn.

Door de lage drempel om een eigen ERC20-token op te zetten, telde investeerdersplatform Investopedia in 2019 al 200.000 verschillende tokens. De actieve handel beperkt zich tot een fractie hiervan, maar dat zijn er nog steeds vele honderden.

Waar koop je ERC20-tokens?

Sommige tokens zijn zo populair dat je ze via gangbare exchanges en cryptoplatformen kunt kopen. Een ruimere keuze vind je via speciale ethereum-exchanges.

Veel crypto-investeerders hebben inmiddels een account bij een van de grotere exchanges. De Basic Attention Token (BAT) is een token bedoeld om binnen de advertentie-industrie transacties te doen. Het handelsvolume en de aandacht voor deze munt betekent dat je de BAT kunt aanschaffen via een platform als Bittrex of het Nederlandse cryptohandelshuis Litebit.

Een van de meest aansprekende ethereum-exchanges waar je terecht kunt voor de minder bekende ERC20-tokens is Uniswap.

Om via Uniswap tokens aan te kunnen schaffen moet je een digitale portemonnee met ethereum hebben, die je koppelt aan het platform. De eenvoudigste manier is via de browserextensie Metamask. Zo heb je altijd je ethereumportemonnee bij de hand.

De Metamask-wallet

Na installatie van de Metamask-extensie kun je de portemonnee via je browser oproepen en vullen met ethereum door direct ethereum te storten of via Metamask ethereum te kopen.

Heb je Metamask op orde, dan heb je op Uniswap de keuze uit vele tokens waar je in kunt investeren. Zoals MANA, de munteenheid van het virtuele project Decentraland. Wanneer je dat nog niet genoeg vindt, kun je uit alternatieve bronnen andere tokens aankopen, zoals het speculatieve Poodle (POODL), met een knipoog naar de populaire dogecoin.

Vooral bij het koppelen van dit soort andere munten is het goed opletten. Iedereen kan ERC20-tokens opzetten, waarbij het de vraag is wat de achterliggende waarde is. Daarnaast kunnen scammers waardeloze munteenheden opzetten met verwarrende naamgeving. Let dus altijd goed op wat je gaat aankopen.

Na het selecteren van een token die je wilt aankopen open je je gekoppelde Metamask-wallet om de transactie te bevestigen en uit te voeren.
Na het selecteren van een token die je wilt aankopen open je je gekoppelde Metamask-wallet om de transactie te bevestigen en uit te voeren.

Via het overzicht op Uniswap kun je mogelijke aankopen bekijken. Na bevestiging wordt automatisch de Metamask-portemonnee aangeroepen. Daar doe je de definitieve transactie. Belangrijk is te beseffen dat deze transacties op het ethereum-netwerk worden uitgevoerd.

Voor transacties met je Metamask-portemonnee heb je dus altijd wat extra ethereum nodig, om de transactiekosten te dekken.

De transactiekosten: de 'gas fee'

De transactiekosten zijn direct een van de grootste struikelblokken bij het handelen op de ethereum-blockchain. "Het Wilde Westen", verzuchten sommige experts over de handel in NFT's op het netwerk. Datzelfde kun je zeggen van ERC20-tokens.

Want hoewel een stortvloed aan termen als ethereum-exchange, wallet en de keuze uit honderden tokens overweldigend kan zijn: met een paar keer klikken ben je een heel eind.

Alleen dan kom je er bij de laatste stap, de daadwerkelijke transactie, in je Metamask-wallet ineens achter dat de transactiekosten enorm kunnen oplopen. Dat komt mede door de hoog opgelopen ether-prijzen. Daardoor gaat het bij relatief 'bescheiden' vergoedingen ineens om veel geld.

Lees meer over de hoge transactiekosten: Handelen op het ethereum-netwerk: dit moet je weten over ‘gas fee’ en ‘gas price’

Voor wie grote transacties doet, zijn de vergoedingen niet zo'n probleem. Maar de kleine investeerder kijkt al snel tegen relatief hoge kosten aan. Een definitieve oplossing voor dit probleem is er nog niet. Verschillende betrokkenen pleiten voor wijzigingen in het vergoedingensysteem.

De cryptospeculant die op megawinsten hoopt, ziet de 'gas fees' misschien niet als een groot probleem. Maar voor de calculerende belegger blijft het verstandig goed te kijken of de transactiekosten bij een aankoop niet te hoog zijn.

[activecampaign form=28]

Lees meer over beleggen in cryptomunten: